L’Associació Cultural ACUTiG organitza una xerrada per sensibilitzar la población i oferir alternatives de cura forestal

 

L’associació Cultutal per la Terra i la seva Gent (ACUTiG) va organitzar una xerrada sobre la importància de la gestió dels boscos amb criteris de sostenibilitat i, molt concretament, amb la participació dels ramats. La xerrada tenia la finalitat d’explicar el projecte que duen a terme a la Fundació Pau Costa amb una iniciativa que ha començat a les comarques de Girona i que es va introduint a la resta de Catalunya i que porta el títol Ramats de Foc.

La filosofia del projecte és emprar la silvopastura per mantenir els boscos nets reduint d’aquesta manera el perill d’incendis d’alta intensitat. La xerrada es va dividir en dues parts, totes dues amb profusió de material gràfic. La primera, conduïda per Guillem Canaleta, es va centrar en la explicació de la evolució dels incendis als boscos i que s’ha anat desenvolupant des dels anys 60s al segle passat fins a la actualitat, amb la tendència a predominar l’augment exponencial de la seva perillositat. La segona va ser a càrrec de Marc Arcarons i va tractar sobre com la introducció dels ramats per a que hi pasturin contribueixen de manera molt notable a reduir el potencial de perillositat dels incendis i, també, les despeses de les neteges realitzades amb maquinaria convencional. Tot i així hi ha algunes condicions imprescindibles per introduir els ramats al bosc: Fer una neteja prèvia del bosc, coordinació entre propietaris per zones, en el marc de criteris de delimitació establerts per l’administració competent, compromís dels pastors amb els criteris de sostenibilitat i, finalment, la selecció de les especies de remugants en funció del tipus de vegetació.

A l’acte, que va durar unes dues hores, hi van assistir membres de les associacions de Montbrió de la Marca i de Vallverd de Queralt, es va celebrar a la sala Joan Puig Torné, que es va omplir totalment i va despertar molt interès entre els assistents, amb preguntes i intervencions que van repercutir en que fos una sessió molt dinàmica. Al acabar els conferenciants es van oferir per ajudar amb les iniciatives que pugui haver-hi des d’ara a Sarral sobre el tema.