Quintos

Des de la dècada dels anys 40 del segle XX, Sarral és coneguda per la celebració de la Festa de Quintos, que originalment celebrava la majoria d’edat i les lleves militars dels joves del municipi. Té lloc el dissabte més proper a la diada de Sant Antoni Abat, el 17 de gener. Per això s’hi han sumat els Tres Tombs de Sant Antoni, amb una extraordinària desfilada de carrosses i disfresses, a més de sessions de ball molt animades.

Processó de l’Encuentro

L’acte religiós més destacat, popular i típic de la Setmana Santa sarralenca que ha arribat als nostres dies. Amb orígens al segle XVI i diverses incorporacions al llarg dels segles XVII i XVIII. La celebració vol representar l’”encuentro” entre la Mare de Déu dels Dolors -advocació que s’acaba transformant amb la Mare de Déu de Glòria- amb Crist ressuscitat. L’acte compta amb la participació de dues processons, la cantada d’uns goigs típics i la finalització amb una missa a l’església parroquial.

Festa de la Pubilla

El diumenge de Pasqua de Resurrecció, celebra la majoria d’edat de les noies de Sarral. Totes elles seran representats de les pubilles del nostre municipi durant l’any. La festa es va actualitzant els darrers anys, amb passejada pel poble i recollida de les pubilles a les seves cases, vermut popular i ball de tarda i nit.

Aplec de l’ermita dels Sants Metges

Es celebra des del 1975 el primer diumenge de juny, vinculat al Vot de Poblet del 6 de juny. En aquest temple de tradició secular es ballen sardanes i té lloc un dinar de germanor. La celebració està declarada com a Festa d’Interès Comarcal. El 26 de setembre es celebra la festa dels dos sants, també a l’ermita.

Sant Joan

La nit més curta de l’any, la del solstici d’estiu, es celebra amb les tradicionals fogueres i sopars de veïns el 23 de juny. A Sarral és costum que el Joan o Joana més vells acompanyin el Joan o Joana més joves per, plegats, encendre la foguera del poble amb la Flama del Canigó.

Festes majors

La de Sarral té lloc el darrer divendres de juliol, en honor dels sants patrons Abdó i Senén, encetant gairebé una setmana d’activitats culturals de tot tipus, que apleguen veïns i forasters, acompanyats sovint pel seguici popular recentment rehabilitat: els gegants Martí i Margarida, els capgrossos i els grallers. La festa major de Montbrió de la Marca és el cap de setmana més proper al 12 d’agost, en honor a sant Llorenç. La de Vallverd, el tercer cap de setmana d’agost.

Festa del Vi Novell

Organitzada per la Cooperativa Vinícola de Sarral. Es celebra el diumenge més proper a Sant Martí, l’11 de novembre. Acostuma a celebrar-se amb una sardinada popular, la degustació del primer vi de l’any i una jornada de portes obertes per poder contemplar el celler modernista. 

Festa de Sant Cosme i Sant Damià

El 26 de setembre es celebra la festa dels dos sants, també al recinte de l’ermita, amb una missa, balls tradicionals, sardanes i un dinar de germanor.

Fira Agrícola i Industrial i Mostra d’Artesania

De tradició secular, actualment es celebra el 8 de desembre. Parades de venda de productes, actuacions del seguici popular, presència de les entitats sarralenques, esmorzar popular del firaire, sessions de ball, exposicions, xerrades i tallers.

Festes de Nadal i de Reis

A banda de celebrar els actes més tradicionals arreu del país, com fer cagar el tió davant de l’ajuntament, a Sarral també és costum fer una sessió de ball. També esperar l’arribada dels Reis, la nit de reis i la cavalcada que porta els regals a les cases del poble, el dia 6 de gener al matí.