Riu Vallverd

Neix a la pedania de Vallverd i després davalla cap al sud-oest tot regant el veí municipi de Rocafort de Queralt. Se situa a la dreta del nucli històric de Sarral i nodreix amb les seves aigües el riu Anguera.

Riu Anguera

Neix a un quilòmetre al sud de Sarral, a tocar de la carretera TP-2311 que enllaça amb l’Alt Camp. Just sota les restes del despoblat homònim i punt d’origen del nucli habitat sarralenc de la unió de diverses rases i barrancs que baixen de la serra de Comaverd. El riu és de cabal irregular i solament dins el terme de Sarral recull l’aigua del riu Vallverd, el riu de la Salada i els barrancs de la Vila, del Salt i de la Solana, i de les aigües que baixen per les rases de Tous, de la Coma del Callot i de la Fasina.

Tot i la seva irregularitat, els especialistes el consideren com un dels rius de Catalunya amb un cabal biològicament més ben conservat i equilibrat. L’Anguera recorre 17,7 quilòmetres tot davallant des d’una cota de 552 metres fins els 348 metres, tot passant pels termes de Barberà de la Conca, Ollers, Pira i vora la Guàrdia dels Prats, per on segueix captant aigua. A Montblanc, entre les carreteres C-14 i N-240 fa l’aiguabarreig amb el riu Francolí.

Salt de l’Anguera i fonts

El salt del riu és una cascada en el punt del naixement del riu, a la confluència entre el barranc de la Solana i el del Salt. La Font del Calafo, els Degotalls del Pallarès, la Font del Cano i, de manera especial, la Font d’en Videt són altres racons de la ruta de l’Anguera on paga la pena aturar-se. A aquest darrer indret s’arriba, després de sortir de la ruta que enllaça amb el camí de Barberà, per un senderó de gran bellesa.

El Cogulló

El cim del Cogulló es troba a 885 metres d’altitud i, juntament amb la collada d’en Maldà -sota el puig del Comaverd- és el punt més elevat del terme de Sarral. En dies de cel serè és molt fàcil reconèixer les serres que envolten la Conca de Barberà i del Prepirineu. A tot just 200 metres seguint el senderó arribem a l’anomenada Roca, un impressionant mirador natural. És a cavall entre les comarques de l’Alt Camp i la Conca de Barberà, per on es precipita el sender de gran recorregut de la ruta del Cister i des d’on és habitual atalaiar el vol majestuós de l’àguila cuabarrada.