Embarbussaments, paraules autòctones, intercanvi de llibres, tallers de manualitats i la presentació de “Poblet desaparegut”, el llibre d’Alexandre Rebollo i Damià Amorós

 

A Sarral la Diada de Sant Jordi es va avançar un dia, ja que aquest petit poble de la Conca va treure els llibres, les senyeres i les roses el dissabte 22 d’abril. Situada a la l’emblemàtica plaça Padreny, amb les seves arcades centenàries, la Diada, que va ser organitzada pel Club de Lectura de Sarral amb la col·laboració de l’ajuntament, va acollir la II Fira de l’Intercanvi de Llibres i de Punts de Llibre. Qui volgués podia apropar-se a la cèntrica plaça amb els seus llibres per intercanviar i endur-se els que més li agradessin. A banda també podia provar de dir els embarbussaments que es trobaven penjats reptant aquelles que passessin per davant a intentar dir-los sense equivocar-se.

El Club de Lectura, a més, va fer un recull de mots autòctons de Sarral, els quals s’havien de relacionar amb els seus significats. Un repte gens fàcil però que va cridar molt l’atenció d’aquelles persones curioses que passaven simplement passejant pel poble o que venien expressament a la fira.

També hi havia programats un taller de costura de punts de llibre i un altre per a confeccionar una corona de flors a càrrec de l’escola de costura i botiga de teles Visiart, que també va instal·lar una parada amb roses fetes amb tela a mà, cosides, brodades o d’altres tipus, així com fundes de llibres també manufacturats manualment.

A la tarda, en el mateix emplaçament, es va presentar el llibre de la Col·lecció Catalunya Desapareguda de l’Editorial Efadós, “Poblet desaparegut”, que recull la història gràfica d’aquest indret de la Conca de Barberà. El sarralenc Damià Amorós i Albareda i el montblanquí Alexandre Rebollo i Sánchez han treballat el llibre a partir de 170 imatges d’un total de 80.000 que en van recollir de les donacions i préstecs de la població i els arxius històrics de la província.

La presentació, que va començar a les sis de la tarda amb una benvolguda i tímida pluja, va ser conduïda pel periodista del Punt Avui Òscar Palau i va acollir una cinquantena de persones del mateix municipi com de fora.