La iniciativa va ser de particulars i l’Ajuntament de Sarral els va oferir com a col·laboració infraestructura i gestió

 

A principis del mes de maig uns quants veïns i veïnes del poble de Sarral van iniciar la creació d’un grup per a fer front a un hivern més barat que l’anterior amb la compra massiva i conjunta de palets de pellets.

Amb l’Ajuntament sarralenc oferint els espais per a les reunions i la coordinació de la compra, el grup sarralenc va emprendre la tasca de buscar empreses del sector del pellet per a fer una comparació de preus i trobar el que més esqueia a tots els particulars participants.

Finalment, i entre tres empreses diferents, es van decantar per Biomassa Cotrans, una empresa ubicada a Torregrossa (Lleida) dedicada a la compra-venda i transports de diferents productes, com ara pellet, pinyol d’oliva, de préssec, closca d’ametlla trencada i altres. Durant la tarda de dimecres 17 de maig, Cotrans va descarregar davant del pavelló municipal de Sarral un total de quaranta palets de setanta-dos sacs cadascun a repartir entre els veïns que van fer comanda arrel de la iniciativa. La idea va arribar també a pobles veïns i d’aquests quaranta palets, vuit se’n van anar cap a la Cooperativa de Pira per a ser repartits entre les persones que van demanar-ne de d’aquell municipi.

El repartiment del producte es va coordinar enterament des de la voluntat dels veïns i veïnes, ja que es van disposar de tractor, remolc d’un dels veïns participants i el toro municipal per a poder portar els palets de pellets a les diferents cases compradores, així com la feina de persones voluntàries per a fer anar les màquines.

“La idea va ser dels particulars i l’Ajuntament també n’ha comprat un parell per a la caldera de biomassa del refugi. Creiem que és molt bona iniciativa perquè és un producte que hauria de ser més present al ser renovable, procedent de l’aprofitament de la matèria orgànica de plantes o restes agrícoles. De fet, a l’Escola Salvador Ninot posarem aquest mateix estiu també la instal·lació d’una caldera de biomassa per a poder fugir d’energies més nocives. Aquesta acció serà possible gràcies a la col·laboració de la Diputació de Tarragona. Per tant, tot el que pugui ser més sostenible, i a més, més barat, ens semblarà perfecte, com hem pensat sempre des de l’actual consistori”, declara Victòria Cañís, alcaldessa de Sarral.

Aquesta compra conjunta, després de ser un èxit, s’ha convertit en una idea que es creu voldrà dur-se a terme el màxim d’anys possibles i potser exportable a altres municipis.