Estrenem el mes de juliol amb un cap de setmana ple de literatura i art.

Divendres 5 a les 19h vam rebre al Pati del Castell de Sarral, al compositor Joan Magrané, guanyador, entre daltres, del premi Reina Sofia de Composició i nominat als premis Grammy llatins, que ens va presentar el seu llibre “Antologia sentimental de la música catalana”. Amb en Damià Amoròs, van parlar des les seves impressions sobre alguns dels principals compositors catalans de finals del s. XIX i inicis del XX. a més, ens va explicar com amb aquesta obra vol reivindicar la vigència de figures com les de Serra, Mompou, Blancafort o Toldrà, tot transmetent-nos la seva passió per aquests. Magrané ens va parlar també de la situació actual de la música clàssica a Catalunya, fent un repàs dels principals compositors i intèrprets d’avui.
Una manera diferent d’entendre i viure la música clàssica que ens van transmetre amb aquesta xerrada.

Dissabte 6 de juliol ens van visitar els autors del llibre ““La Catalunya emergida”, Òscar Palau Just i Jesús Jordi Pinatella, per donar a conèixer la seva obra. La presentació, dirigida per Damià Amorós,  es va fer finalment a la sala Puig torné, per previsió de pluja. La Sala es va omplir per escoltar com es va el·laborar i perquè es va crear aquest llibre amb el que volen explicar la història de Catalunya a través dels pantans que es troben en tot el territori, i que van provocar que quedessin submergits o abandonats pobles sencers i molts elements patrimonials com molins, ponts medievals, camins ancestrals, masies seculars, monestirs, ermites, conreus, indústries, vies de comunicació… i amb ells històries, imatges, records i vivències personals que tornen a aflorar amb aquest llibre.

Van compartir històries de com van viure els veïns dels pantants les diferents consqüències de la creació d’aquestes construccions, que van ser algunes positives, com la construcció de vies de comunicació, i altres negatives, perquè quedaven aïllats amb la nova orografia que es creava i que va suposar la desaparició de molts ponts que unien els pobles de l’Aragó amb Catalunyaprovocant que desapareixessin les relacions entre aquests pobles veïns.

Van mostrar fotografies que apareixen en el llibre de pobles afectats per pantans,. Els elments patrimonilas desapareguts i que ara han tornat a emergir, etc.  Van acabar compartint diferents  vivències de la creació del llibre, com l’anècdota que per trobar un poble van haver de fer una ruta de kayak.

Finalment, els assistents van poder adquirir el llibre, amb la signatura dels dos autors.