La vila de Sarral ha estat motiu d’interès des que es van iniciar les primeres recopilacions i interpretacions documentals als segles XVIII i XIX. Tanmateix, la destrucció sistemàtica d’arxius parroquials i civils, de manera especial durant les guerres carlistes del XIX i la guerra civil espanyola, han portat a una situació d’incertesa històrica notable, només compensada per l’esforç d’historiadors i erudits que, amb rigor i tenacitat, han estat capaços d’espigolar dades significatives del passat entre les escasses fonts conservades. Incloem aquí una extensa i comentada bibliografia (i videografia) diacrònica que complementa els fons arxivístics més importants (Arxiu de la Corona d’Aragó, Arxiu Arxidiocesà de Tarragona, Arxiu Històric de Tarragona, Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà i Arxiu municipal de Sarral) i les biblioteques públiques de Tarragona, Valls, Montblanc i Sarral, així com els espais de consulta de l’Arxiu Comarcal i del Museu-Arxiu de Montblanc i comarca.

 

Antoni M. Marsal, filòleg i divulgador

 _____________________________________________________________

 

Cent setanta anys de publicacions sarralenques

  • 1855. Noticia de la Ermita de los Santos Cosme y Damián erigida en la Villa de Sarreal; precedida de una breve reseña sobre la vida de dichos mártires. Edició en facsímil realitzada per la revista El Baluard sobre l’original de 1855. Revista El Baluard i editorial Artyplan, 1998. Opuscle de 20 pàgines.
  • 1922-1923. El Baluart, periòdic nacionalista quinzenal. Edició en fotocòpia dels números conservats d’aquesta revista (1922-1923), realitzada per la revista El Baluard l’any 2000. Totes les pàgines també apareixen inserides a la revista El Baluard 2a època (números del 0 al 42, entre 1982 i 1989).
  • 1934. CAPDEVILA i MIQUEL, Tomàs (pvre.): Sarreal. Notes històriques de la Vila. Impremta Castells. Valls, 1934. 205 pàgines. Editat en facsímil a càrrec de l’Ajuntament de Sarral i l’editorial Artyplan el 1985. És el primer estudi seriós sobre la història de Sarral i, particularment, de la seva església parroquial. Treball imprescindible per iniciar qualsevol recerca sobre el passat sarralenc.
  • 1952-2023. Full parroquial de Sarral. Existeix una col·lecció enquadernada (1952-1995) a l’arxiu de l’abadia. Hom pot trobar un resum dels anys 1952-1975 en un article d’Antoni M.Marsal en el llibre La premsa escrita a la Conca de Barberà durant el règim franquista (Montblanc, 2010).
  • 1970. Programa de festes de la inauguració de l’ermita dels Sants Metges. Conté col·laboracions interessants i unes estampacions originals de Josep Grau-Garriga.
  • 1975. MORELL i JANSÀ, Antoni (pvre.): Història de Sarreal. Parròquia de Santa Maria de Sarral i Impremta Recasens. Montblanc, 1975. 270 pàgines. Continuació i actualització del treball històric de Capdevila. Imprescindible sobretot per al coneixement de la nova ermita dels Sants Metges i de la indústria de l’alabastre.
  • 1976. PARRÒQUIA DE SANTA MARIA DE SARRAL: Goigs en honor dels Sants Metges Cosme i Damià. Actualització de les edicions anteriors (1881, 1907, 1926, 1946 i 1964). Full únic.
  • 1978-2022 (i continua). CENTRE D’ESTUDIS DE LA CONCA DE BARBERÀ: Aplec de Treballs 1-40. Montblanc.
  • 1981. VENDRELL ANGUERA, Joan (coordinador): Miscel·lània sarralenca. Ajuntament de Sarral i editorial Artyplan. Barcelona, 1981. 22 treballs i 267 pàgines. Recull de treballs i col·laboracions molt diversos editat amb motiu del VIII Centenari de la carta de població i franquícia de Sarral (1180-1980). Hi apareixen articles sobre aquest document i sobre la història sarralenca del segle XII, sobre demografia i l’església de Sarral, sobre el cooperativisme, la geologia, la climatologia, la vegetació, la gastronomia… El volum inclou també, entre d’altres temes, una relació de cognoms i de batlles i un extens recull poètic i fotogràfic.
  • 1982-2011. EL BALUARD (1982-2011). Números del 0 al 172. Revista d’informació local i de cultura que ha copsat el pols de la ciutadania sarralenca i ha dinamitzat la vida cultural d’aquesta població al llarg de trenta anys ininterrompudament. Els articles i cròniques publicats sobre Sarral (història, personatges, demografia, geologia, climatologia, monuments, actualitat…) són centenars. Durant la dècada 1995-2004, la revista va esdevenir, a més, un centre d’estudis local i va dur a terme, entre d’altres actuacions culturals rellevants, la publicació de tres reculls de treballs i dues monografies, referenciades en aquest mateix apartat. Per trobar articles i fotografies fins al número 100, degudament classificats per tema i autor, hom pot consultar l’article de Ramon Giné, publicat l’any 2004, El Baluard, índex del 0 al 100 (vegeu la cita infra); finalment, hom pot trobar un extracte dels treballs més interessants publicats en els següents números (101- 169) en el llibre d’Antoni M. Marsal de 2017 (vegeu la cita infra).
  • 1988. BORRÀS VILÀ, Mercè i RAMON ÒDENA, Josep (coordinadors): El nostre poble Montbrió. Montbrió de la Marca, 1988. Recull fotogràfic i diversos articles sobre la història i l’actualitat d’aquesta pedania sarralenca.
  • 1993. AJUNTAMENT DE SARRAL: Sarral. Vídeo UHF promocional.
  • 1993-1997. MARINERS DE TERRA ENDINS: Havaneres (diverses gravacions).
  • 1997. MARSAL BONET, Antoni M. (coordinador): Primer recull de treballs. Revista El Baluard i editorial Artyplan. Barcelona, 1997. 10 treballs i 218 pàgines. Jordi Amorós: “Els arbres forestals a Sarral”; Pep Anton Bonet: “Un tomb pel terme, la història i la llengua a Sarral”; Josep Cantó: Una llambregada a la vida rural i pagesa de la nostra Vila durant la primera meitat del segle XX”; Marta Fontanals: “L’home primitiu prop de la nostra Vila”; Josep M.T. Grau i Roser Puig: Feliu Argimon, escrivà de la cúria del batlle de Sarral (1659)”; Valentí Gual: “Sarral, 1582-1583. Un any en la història de la comunitat”; Antoni Marsal: “Sarral, vila de reis. Un estudi sobre l’origen i l’actualitat del nom de Sarral”; Salvador-J. Rovira: “Un nou retaule d’Isidre Espinalt i Serra-Rica (1695)”; Jaume Teixidó: “Notícia dels Potau de Sarral”; Ramon Torné (i altres): “Emigració de sarralencs, 1951- 1971”.
  • 1998. MARSAL BONET, Antoni M.: Sarral. Editorial Cossetània. Col·lecció La Creu de Terme, número 2. Valls, 1998. 111 pàgines. Primera síntesi divulgativa i actualitzada sobre Sarral: geografia, demografia, economia, població, història, personatges, rutes turístiques, folklore…
  • 1999. MARSAL BONET, Antoni M. (coordinador). Segon recull de treballs. Revista El Baluard i editorial Artyplan. Barcelona, 1999. 10 treballs i 251 pàgines. Maria T. Andreu, Gemma Beltran i Francesc Moreno: “Anàlisi de les aigües de la font de l’ermita”; Marta Fontanals, Josep M. Vergès i Josep Zaragoza: “El molí del Temple: estudi del casal medieval”; Ramon Giné: “El Baluard (índex del o al 100)”; Josep M.T. Grau: “Pautes de recerca per a l’estudi de l’emigració. Sarral (ss. XIX-XX)”; Josep M.T. Grau i Roser Puig: “La venda del retaule de la Santíssima Trinitat de Sarral (1777). Una mostra de comerç d’obres d’art a l’època moderna”; Valentí Gual: “Sobre lladres, bandolers i malfactors. Sarral als temps moderns”; Antoni M. Marsal: “Apunts per conèixer l’etimologia d’Anguera”; Roser Puig: “Els molins de Sarral en un capbreu del 1720”; Jaume Teixidó: “Inventari de la parròquia de Sarral l’any 1925”; Jordi Tuset: “El foc, procés a la terra”.
  • 2000. PARRÒQUIA DE SANTA MARIA DE SARRAL: Jesucrist, ahir, avui i sempre. Opuscle de 42 pàgines editat amb motiu dels actes jubilars de l’any 2000.
  • 2004. MARSAL BONET, Antoni M: “…I en el fons dels nostres pits faran niu les caderneres”. L’obra poètica del Dr. Adolf Andreu i Padreny. Revista El Baluard i Editorial La Torratxa. Valls, 2004. 387 pàgines. Recorregut per la vida i l’obra del metge i poeta sarralenc Adolf Andreu i Padreny (1904-1994). El volum inclou la pràctica totalitat de la seva obra poètica, classificada, revisada i indexada, i un estudi literari original.

  • MARSAL BONET, Antoni M. (coordinador). Tercer recull de treballs. Revista El Baluard i Editorial La Torratxa. Valls, 2004. 9 treballs i 229 pàgines. Anna Cantó: “La medicina del doctor Andreu”; Marta Fontanals i Josep M. Vergès: “Sarralencs a la guerra civil espanyola (1936-1939); Josep M.T. Grau: “Documentació relacionada amb els Potau de Sarral a l’arxiu parroquial de Montblanc (ss. XVII-XVIII)”; Josep M.T. Grau i Roser Puig: “Notes sobre la població de Sarral (ss. XVIII-XIX)”; Joan-H. Muñoz: “Les relacions artístiques entre l’escultor Isidre Espinalt i el Bisbe de Tortosa Fra Sever-Tomàs Auther”; Federico Ortí, Montserrat Inglès, Elisabet Playà i Laura Rosell: “Introducció geològica a l’alabastre de Sarral”; Montserrat Ortí: “Introducció històrica a l’alabastre de Sarral”; Josep M. Porta: “Els notaris de Sarral (ss. XVII-XX). El retorn a la Conca de Barberà dels protocols notarials anteriors al segle XIX del districte de Montblanc”; Roser Puig: “Notícia sobre un invent agrícola de Jaume Gassó Albareda, veí de Sarral (1867)”.
  • 2005. FORN ORGA, Casimir: Els orígens de Montbrió de la Marca (1378-2005). Editat pel propi autor. Montbrió de la Marca, 2005. 236 pàgines. Recull de diverses dades i documents històrics sobre la pedania sarralenca.

  • 2007. SUÑÉ DOLS, Magí: Sarral. Ajuntament de Sarral, 2007. 96 pàgines. Recull fotogràfic sobre Sarral, Montbrió de la Marca, Vallverd i encontorns.
  • 2008. MAYAYO ARTAL, Andreu (coordinador): L’empenta d’un poble. Centenari de la Cooperativa Vinícola de Sarral. 256 pàgines. Luxosa obra de gran format i editada a tot color que, sens dubte, marca una fita històrica en la tradició bibliogràfica sarralenca. El director de l’obra va dirigir un treball innovador, amb diversos nivells de lectura i il·lustrat profusament. Mayayo va elaborar els capítols dedicats a “El naixement del cooperativisme agrari”, a l’espinós “Conflicte de la Fassina” i a “La polarització social”. Per la seva banda, l’historiador de l’art Joan Fuguet va col·laborar amb un capítol sobre “La construcció dels cellers” i l’economista Josep Parcerisas amb un sobre “La caixa de crèdit: el combustible de l’entitat”. L’arqueòloga Marta Fontanals va explicar un altre tema conflictiu, “L’assumpte Concavins”, mentre que Jaume Teixidó, historiador i arxiver, va posar per escrit “La fusió de les dues cooperatives (1959-1970)”. Finalment, el filòleg Antoni Marsal es va encarregar d’explicar el miracle sarralenc en el capítol de més actualitat: “L’aposta per un cava i un vi de qualitat (1980-2007)”. Completen l’obra dos interessants annexos, un amb els noms i cognoms dels fundadors dels dos sindicats, de les juntes rectores i de llurs presidents; i l’altre amb una recopilació periodística dels nombrosos actes que la Cooperativa Vinícola de Sarral va organitzar al llarg dels anys 2007 i 2008 amb motiu del centenari de la seva fundació.

  • FUGUET SANS, Joan i PLAZA ARQUÉ, Carme (coordinadors): Història de la Conca de Barberà. Història de l’art. Valls, 2008. Volum de 495 pàgines editat pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà que conté estudis sobre elements emblemàtics de l’art sarralenc, com el celler, l’església, l’ermita, la nissaga dels Espinalt…
  • 2011. CARRERAS CASANOVAS, Antoni (coordinador): Història de la Conca de Barberà. Les arrels del passat. Valls 2011. Volum de 350 pàgines editat pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà que conté, entre d’altres temes, un estudi sobre la presa romana del barranc de La Salada de Sarral.
  • 2011-2019 (i continua): MUSEU-ARXIU DE MONTBLANC I COMARCA: Revista Podall (1-8). Publicació online.
  • 2012. MARSAL BONET, Antoni M.: 50 anys   vivint,   convivint   i   educant. Ajuntament de Sarral i editorial La Torratxa, 2012. 64 pàgines a color i DVD amb més de 200 imatges i fragments de vídeo. Recull commemoratiu del cinquantenari de l’escola

  • Salvador Ninot (1960-2010) i breu repàs a un segle i quart d’escola pública a Sarral (1888- 2012). El llibre, il·lustrat profusament amb imatges de grups escolars a tot color, detalla les vicissituds de la construcció de la nova escola i enumera les cent dades històriques més significatives des d’aleshores ençà.
  • 2012-2017. MARSAL BONET, Antoni M. (ed.): Sarral, Patrimoni i Natura. Ajuntament de Sarral. Col·leccionable amb carpeta de vuit rutes per fer a peu i en BTT, inspirat en el record del geògraf i amant de la natura Jordi Amorós Ros (1968-2009). Cada quadríptic, editat a color, inclou plànol, descripció i característiques de la ruta, llocs d’interès i fotografies. La vigília de Nadal de 2012 es van presentar els números 1 (Ruta del Vi i de l’artesania) i 2 (Ruta de la Vallcervera). Mig any després, l’agost de 2013, es va editar el número 3 (Ruta de l’Anguera). El gener de 2014 van aparèixer les rutes 6 (de les coves) i 7 (del Cogulló), mentre que a l’octubre del mateix any va veure la llum la ruta 8 (de les Pedanies). Finalment, les rutes 4 (de les barraques de pedra seca) i 5 (del mas del Sanaüja) estan pendents de publicació.
  • 2012. COOPERATIVA VINÍCOLA DE SARRAL: DVD promocional.
  • 2013. BONET ISLA, Josep: Testimonis de Jesús. Montblanc. 22 pàgines. Opuscle biogràfic dels mossens i del bisbe auxiliar que tingueren relació amb Sarral i patiren martiri i mort durant la guerra civil espanyola.
  • 2013-2014. ASSOCIACIÓ DE MARES I PARES DE L’ESCOLA SALVADOR NINOT: Sarral als anys vuitanta (parts I i II). DVD retrospectiu d’aquesta dècada, editat per Albert Esteller Potau.
  • 2014. AJUNTAMENT DE SARRAL: Sarral: vi, artesania i paisatge. DVD promocional editat per Marta Arjona Blasco.
  • FUGUET SANS, Joan: El celler del Sindicat de Vinicultors de Sarral de Pere Domènec Roura (1914-2014). 16 pàgines. Opuscle commemoratiu del centenari del celler modernista.
  • COOPERATIVA VINÍCOLA DE SARRAL: 100 anys de la primera nau del celler (1914-2014). Recull de les fotografies exposades durant la celebració del centenari.
  • 2015. FELIP SÁNCHEZ, Jaume: Sarral, història i privilegis (segles XII-XVI). Ajuntament de Sarral. Abril de 2015. 511 pàgines. La feina del reconegut historiador i divulgador montblanquí Jaume Felip Sánchez consistí a analitzar detalladament la majoria de documentació oficial entre els segles XII i XVI, documentació que es troba majorment a l’Arxiu Reial de Barcelona i a l’Arxiu Arxidiocesà de Tarragona. Es tracta de l’aportació més gran al coneixement dels fons documentals de Sarral. El volum conté gairebé 400 documents degudament resumits i un estudi introductori original que, per primera vegada, permet entendre amb continuïtat i rigor històric els esdeveniments més importants que van afectar la vila de Sarral des de l’època de la reconquesta cristiana i poblament, a les acaballes del segle XI, fins a l’època de l’emperador Carles o del rei Felip I, ja en ple segle XVI. L’expansió del poble i l’emmurallament, els privilegis concedits, la dependència dels senyorius, la voluntat de ser Vila Reial, els estralls de les guerres o les disputes amb els pobles veïns són només alguns dels elements recurrents en aquest llibre que ha marcat una fita històrica en la divulgació del passat sarralenc com a notable vila medieval catalana.

  • 2016. PARRÒQUIA DE SANTA MARIA DE SARRAL I GOGISTES TARRAGONINS: Goigs en lloança dels màrtirs Sants Abdon i Senén. Lletra de Joan Roig Montserrat, pvre. i contextualització històrica de Josep Bonet Isla. Full únic.
  • 2017. MARSAL BONET, Antoni M.: Santa Maria de Sarral. L’església i la Vila. Editorial Cossetània i Ajuntament de Sarral, març de 2017. Volum de gairebé tres-centes pàgines i dues-centes cinquanta fotografies sobre el context històric i la descripció de l’església parroquial de Sarral. La voluntat de treure a col·lació múltiples connexions culturals fa que en el llibre es detalli la major part del llegat patrimonial de Sarral (edificis, festes, personatges…) i es faci referència a centenars de conceptes i expressions d’arrel clàssica i judeocristiana. Un exhaustiu capítol de fonts consultades arrodoneix aquesta monografia, on hom pretén conjuminar el coneixement local més específic i la divulgació genèrica, elements que fan d’aquesta publicació una fita en la bibliografia sarralenca.

  • ESTELLER POTAU, Albert: 75 anys de la festa dels Quintos a Sarral. DVD retrospectiu.
  • 2018. MARSAL BONET, Antoni M.: Tots els papers de l’auca. Breu aproximació històrica a l’artesania i a l’alabastre de Sarral. L’auca de l’alabastre de Sarral. Llibret de 36 pàgines on es resumeix la història de la indústria alabastrina de Sarral i es publica un auca amb rodolins de l’autor i vinyetes del mestre artesà Isidre Magre Devesa. La mateixa auca es publicà a banda, en format pòster.

  • 2018. CEBRIÁN SABAT, MontserRat: La pedra d’un poble. Il·lustracions de Yvonne Fuster. Conte de 30 pàgines.

  • 2020.PARRÒQUIA DE SANTA MARIA DE SARRAL I GOGISTES TARRAGONINS: Goigs a lloança dels Sants Cosme i Damià. Lletra de Joan Roig Montserrat, pvre. i contextualització històrica de Josep Bonet Isla. Full únic.
  • 2020. CEBRIÁN SABAT, MontserRat: L’ermita d’un poble. Il·lustracions de Yvonne Fuster. Conte de 26 pàgines.

  • FUGUET SANS, Joan i PLAZA ARQUÉ, Carme: Història de la Conca de Barberà. Cultura tradicional i popular. Volum de 367 pàgines editat pel Consell comarcal de la Conca de Barberà, que inclou diverses col·laboracions sobre cultura i literatura d’arrel sarralenca.
  • 2021. PARRÒQUIA DE SANTA MARIA DE SARRAL I GOGISTES TARRAGONINS: Goigs en lloança del diaca màrtir Sant Llorenç. Goigs en lloança del màrtir Sant Sebastià. Goigs en lloança dels benaurats preveres neomàrtirs Lluís Sans i Tomàs Capdevila. Lletres de Joan Roig Montserrat i contextualitzacions històriques de Josep Bonet Isla. Full únic.
  • 2022. MARSAL BONET, Antoni M.: L’ermita dels Sants Metges de Sarral. Recorregut històric, hagiografia i auca de l’ermita. Llibret de 36 pàgines que permet conèixer amb detall la història de l’emblemàtic santuari sarralenc i de la vida dels Sants. Una auca sense vinyetes clou aquesta publicació.

  • 2023. ESTELLER POTAU, Albert: Quintos 1970-1981. DVD retrospectiu.
  • 2024. ESTELLER POTAU, Albert: Quintos 1982-1992. DVD retrospectiu.