El 1917 obria les portes el primer taller modern dedicat a l’elaboració d’artesania en alabastre. L’explotació de les pedreres d’aquest guix translúcid són molt antigues i estan ja documentades a l’Edat Mitjana, quan el 1180 el monestir de Santes Creus l’explota fins ben entrat el segle XV en la construcció i decoració d’edificis. Al segle XVI, el valencià Damià Forment l’usa per a realitzar el retaule major del monestir de Poblet. Fins a les primeres dècades del segle XIX, famílies com els Bonifàs, Grau i Espinalt es dediquen a l’artesania o el comerç de l’alabastre.
El 1917, el francès Maurice Raud i l’italià Victor Arcangioli fugien de la primera Guerra Mundial i es van acabar establint a Sarral. A la vila van crear el primer taller d’alabastre modern, tot renovant-ne els dissenys, conjuntament amb un empresari local. La destrucció provocada per la Guerra Civil i la reposició de molts elements ornamentals a les esglésies va fer que molts escollissin l’alabastre com a material decoratiu, el que va esperonar la creació de nous tallers i indústries a Sarral. Als anys 60 i amb la popularització del turisme, l’alabastre va viure una nova embranzida protagonitzada per la demanda de làmpades, columnes de suport o safates de record. Així, a les dècades dels anys 60, 70 i 80 hi havia actius 20 tallers que ocupaven a mig miler de treballadors.
La crisi econòmica dels anys 90, juntament amb la falta d’evolució en el disseny, innovació i presentació del producte provocaren la desaparició de moltes de les indústries sorgides al llarg del segle XX. Actualment cinc tallers segueixen la tradició, per la qual Sarral està declarada Zona d’Ofici Singular i d’Interès Artesanal per la Generalitat de Catalunya. Elaboren productes de disseny, il·luminació i decoració que segueixen assortint del mineral més sarralenc els mercats de tot el món. Són: Artesania Moreno, Alabastre Sarral Art i Llum, Alabastres Alfredo SL i Alabastres Josep Maria Sanahuja.
Rutes artesanes, Ruta 7 de les Comarques de Tarragona
L’alabastre de Sarral, a més, forma part del projecte “Rutes artesanes”, que és un projecte de promoció artesanal, cultural i turística, creat per Artesania Catalunya del Consorci de Comerç, Artesania i Moda, amb la finalitat de disposar d’una plataforma de foment de l’artesania vinculada al turisme sostenible, de proximitat, cultural i experiencial, i que convida a la ciutadania a recórrer Catalunya i descobrir els secrets, patrimoni i riqueses artesanals que amaga el nostre país.
Sarral forma part, doncs, de la Ruta 7 de les Comarques de Tarragona. Aquest itinerari descobreix la Costa Daurada, segueix la Ruta del Cister i trepitja viles medievals tot seguint el rastre de l’artesania de disciplines tan diverses com l’esmalt, l’alabastre o el vidre. Proposa visitar espais com el Museu de l’Esmalt Contemporani de Salou; conèixer els artesans de l’alabastre a Sarral, la terrissa i el Museu del Pessebre de Catalunya a Montblanc, o visitar Vimbodí, un poble vinculat al vidre des del segle XII.
Podeu trobar més informació sobre les “Rutes artesanes” al web: www.rutesartesanes.cat