El poble es divideix en tres ubicacions diferents per acollir activitats per tres franges d’edat

El passat dissabte 15 d’abril es va celebrar a Sarral la primera edició de la Diada de la Infància, un dia pensat i dissenyat per a reivindicar els drets dels més petits i el seu benestar en el marc del Dia Nacional de l’Infant.

La jornada tenia activitats pensades específicament per diferents franges d’edat, per a que les persones assistents tinguessin la comoditat i el confort de trobar-se en un espai amb uns tallers o xerrades pensats específicament per a la canalla de les edats que convinguessin. Els espais es trobaven separats precisament per aquesta raó, per poder preservar la calma en el cas dels més petits, o per poder deixar un espai per l’exaltació i el joc frenètic, en cas dels de mitjana edat.

Na Maka Aguado, dinamitzadora cultural de l’Ajuntament de Sarral i dissenyadora de la diada, declara que “ha estat tot un èxit. A tot arreu s’ha complert amb l’objectiu previst en relació a l’assistència i ha quedat una diada molt bonica. Sí que es podria haver posat totes les activitats en una mateixa ubicació, però la intenció de la divisió d’espais i activitats per franges era, precisament, poder assegurar que cada ubicació tingués el clima necessari per a dur a terme l’activitat amb èxit. Per exemple, no hagués estat possible tenir als infants de 0 a 3 anys atents més d’una hora com van estar si haguéssim posat el taller de titelles, on hi anaven canalla de 5 a 10 anys aproximadament, al seu cantó. També s’haguessin barrejat els elements disposats a cada plaça i hagués perdut una mica el sentit.”

Durant el matí es va dur a terme al passeig del 8è centenari una xerrada i taller dedicat a l’acompanyament diari a infants lactants fins a tres anys i la descoberta de caixes màgiques a través de titelles, contes i altres elements a càrrec de l’educadora infantil Montse Oliveres, de La Petita Tribu. Paral·lelament, a la plaça Padreny es va instal·lar una biblioteca infantil amb llibres de la Biblioteca Mossèn Tomàs Capdevila i donacions de la gent del poble, així com el taller de titelles dels Drets dels Infants, a càrrec de Pegim-Penjam, una entitat que treballa les manualitats des del coneixement d’aspectes que li donen profunditat a l’activitat.

A la plaça del Mercat s’hi van instal·lar les food trucks i la barra posada per l’Associació de Joves Saüc. Per a deixar immortalitzada la jornada i el coneixement dels drets dels infants que tenen els infants sarralencs es va dur a terme un taller de pintura mural que es va dissenyar a través dels dibuixos que els més petits van enviar a l’ajuntament les setmanes prèvies a la data a càrrec de l’artista muralista Paola Mikiej, on hi van participar infants de totes les edats i fins i tot alguns adults.

La jornada va tenir un moment de sorpresa amb la visita dels Bombers Voluntaris de Sarral, que van portar el camió de bombers per a que els més petits descobrissin i coneguessin el vehicle, així com els extres que ajuden a realitzar l’admirable tasca de l’equip d’extinció d’incendis.

A la tarda les activitats es van congregar en la mateixa plaça, i on hi van actuar, primer la Companyia Vivim del Cuentu, amb una representació alternativa dels contes clàssics amb una perspectiva dels drets infantils i on la canalla va poder veure des d’una altra prisma la vida dels personatges de contes de sempre. La jornada va acabar amb l’actuació d’animació infantil i rockera de la companyia Gisela de Foc, moment en què tot el públic assistent va convertir-se en una gran banda de rock amb instruments i cares pintades.

En conclusió, Sarral va poder gaudir d’una jornada molt necessària i molt ben valorada per les famílies assistents, amb una meteorologia que va permetre dur a terme les activitats sense que el vent molestés en excés i en què la canalla sarralenca i la que va venir de fora van poder gaudir d’un dia pensat exclusivament per ells.